Bij het bepalen van de magazijninrichting staat veiligheid voorop. Daarbij zijn meerdere onderdelen belangrijk. In dit artikel delen we vijf tips. Dit zijn alle vijf onderdelen waar wij altijd op letten bij het inrichten van een magazijn of opslag.
1: Passende magazijnstellingen
Magazijnstellingen, voor sommige mensen lijken ze allemaal op elkaar maar het tegendeel is waar. Ieder type stelling is gemaakt met een specifieke functie. Denk daarbij aan bouwconstructie, draagvermogen en toegankelijkheid.
Bij het opbouwen van een magazijn is het belangrijk om naar het draagvermogen van iedere individuele stelling te kijken, in combinatie met de hoogte waarop de onderste ligger wordt bevestigd. Onderaan de magazijnstelling komt namelijk bijzonder veel gewicht te staan.
Kijk dus niet alleen naar het product wat nu opgeslagen gaat worden maar ook naar producten in de toekomst. Zo kan het zijn dat de ruimte van de stelling anders ingericht moet worden om niet boven het maximaal veilige draagvermogen uit te komen. Hou er rekening mee dat hoe meer ruimte tussen de liggers en hoe zwaarder de producten die erop komen te liggen, hoe sterker de staanders moeten zijn.
2: Ruime gangpaden
Het magazijn is een dynamische plek. Goederen komen binnen en worden afgehaald. Per type magazijn kan de manier waarop dit gebeurd verschillen, maar laten we als voorbeeld een magazijn nemen waar met vorkheftrucks gereden wordt. In zo’n magazijn moeten paden tussen de stellingen breed genoeg zijn.
Neem hiervoor liever bredere paden dan smallere paden. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren en met een breder pad is de kans op een aanrijding met goederen een stelling of zelfs een persoon veel kleiner. Er is meer ruimte waardoor er veiliger gewerkt kan worden.
Laat bij een aanrijding met een stelling de stelling altijd controleren. Het kan zijn dat de stelling er nog ‘redelijk’ goed uitziet maar bij maximale belasting levensgevaarlijk wordt. Zo’n situatie wil je te allen tijde vermijden Ook in een kleiner magazijn waarbij bijvoorbeeld met magazijnwagens de goederen worden vervoerd is veiligheid van belang.
3: Lekbakken bij vloeistoffen
Bij sommige producttypes is veiligheid nog belangrijker. Denk aan opslag van chemische stoffen, vloeistoffen of extreem zware goederen. Bij de opslag van deze goederen zijn lekbakken een goede oplossing. Lekkage zal dan geen schade aan de hele stelling en vloer veroorzaken en het veiligheidsrisico kan beperkt blijven.
Dit geldt niet alleen voor chemicaliën zoals de opslag van bijvoorbeeld verf maar ook voor de opslag van oliehoudende producten. Lekkage van olie kan de vloer zo glad als een ijsbaan maken, niet erg veilig dus en beter om te voorkomen! [beeld]
4: Houd de luchtvochtigheid constant
Laat in het magazijn een hydrometer installeren die de luchtvochtigheid in de gaten houdt. Een te lage luchtvochtigheid maakt dat hout gaat krimpen, denk aan balken, pallets en legborden. Wanneer een pallet niet helemaal goed past en krimpt kan deze bij de minste of geringste beweging verschuiven of vallen.
Bij te vochtige lucht zal hout juist uitzetten, waardoor legborden en pallets vast komen te zitten. Vervolgens kunnen deze, wanneer ze met de vorkheftruck opgetild worden, ineens losschieten.
Ook voor de goederen die in het magazijn liggen is een goede luchtvochtigheid van belang.
5: Jaarlijkse controle
Houd het magazijn schoon en veilig. Controleer minimaal eenmaal per jaar het hele magazijn met een grondige inspectie. Dit is te combineren met een jaarlijkse schoonmaak tijdens bijvoorbeeld de inventarisatie. Laat ook specialisten mee kijken en bij twijfel neem contact op.
Advies op maat van Magazijnstellingen.nl
Iedereen kent het spreekwoord ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’. Zeker bij een magazijn met magazijnstellingen, goederen en dynamiek is dit van toepassing. Onze specialisten helpen graag bij het inrichten van jouw magazijn. Daarbij maken we gebruik van de kennis en ervaring die wij in alle jaren opgedaan hebben. De meeste producten en type magazijnen hebben we inmiddels voorbij zien komen, deze kennis zetten we graag voor jou in. Veiligheid voorop!