Of je nu in een bedrijf werkt met een groot of een klein magazijn: zonder gestroomlijnde processen en goed magazijn beheer lopen je dagelijkse bezigheden al snel in de soep. Goed voorraadbeheer en een slim ingerichte opslag zijn slechts het begin! Bespaar jezelf een boel frustratie en stel jezelf deze 3 vragen over jouw magazijn beheer. Kijk waar je kunt optimaliseren en verbeteren, en zorg dat de processen binnen jouw magazijn elke dag weer soepeler verlopen!

1) Wie is er verantwoordelijk voor ons magazijn beheer?

In grote of middelgrote bedrijven wordt magazijn beheer vrij automatisch ondergebracht bij de afdeling logistiek. Er zal dan een logistiek manager zijn die zich over het magazijn beheer ontfermt. Maar hoe zit dat als je een wat kleiner bedrijf hebt? Vaak zien we dat de eigenaar zelf, of een andere (administratief) medewerker zich dan met het magazijn beheer bezighoudt.

Hoe je ook inricht: zorg ervoor dat iemand met verstand van zaken jouw magazijn beheer bestiert. Het behelst zoveel meer dan het magazijn netjes houden. Denk aan zaken als:

  • Voorraadbeheer
  • Magazijn inrichting
  • Personeelsplanning
  • En vergeet niet: het begint bij duidelijkheid. Duidelijkheid over wie er verantwoordelijk is voor jouw magazijn en de bijbehorende taken. Dus: wie gaat er bij jou over het magazijn beheer? Gaat het prima zo, of moet je de rollen nog eens herzien?

    magazijn beheer

    2) Is ons magazijn efficiënt genoeg ingericht?

    Als je een bedrijf begint, moet je roeien met de riemen die je hebt. Misschien heb je je magazijn ingericht met materialen en machines die op dat moment prima geschikt leken, maar heeft de realiteit je ingehaald. Of zijn je bedrijfsactiviteiten over de loop van tijd veranderd! Tijd voor een scan: zijn alle materialen in je magazijn nog wel optimaal afgestemd op de dagelijkse praktijk?

    Stellingmateriaal

    Het staat als een paal boven water dat je stellingmateriaal afgestemd moet zijn op de producten die je erin wilt opbergen. Zo maak je niet alleen efficiënt gebruik van de ruimte die je hebt, maar zorg je ook voor een veilige opbergplaats en veilige handling zodra je de producten moet verplaatsen. Goed stellingwerk is dus onmisbaar; stellingen die goed van kwaliteit zijn en perfect aansluiten bij de goederen in jouw voorraad.

    Twijfel je of jullie stellingmateriaal nog wel goed aansluit bij jullie magazijn? Of zijn er regelmatig problemen of bottlenecks in de dagelijkse gang van zaken? Wij helpen je graag stellingen te selecteren waarmee je veiligheid en je productiviteit verhoogt.

    Bekijk al ons stellingmateriaal Vraag om advies

    Handling

    Gebeurt orderpicking bij jullie met de hand, of rijden er machines rond die het zware werk voor jullie doen? Ook de handling is een belangrijk item in slim magazijn beheer. Want naast goederen opslaan is goederen verplaatsen minstens zo belangrijk in een goed functionerend magazijn!

    Is het magazijn zo ingericht dat iedereen veilig zijn route kan afleggen, of zijn er misschien aanpassingen nodig? Zijn de vorkheftrucks of andere machines die jullie gebruiken goed onderhouden, en sluiten hun functionaliteiten goed aan bij de voorraad die ze moeten vervoeren? Het zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen.

    Meer lezen over magazijninrichting

    Bij Van der Veen Magazijnstellingen houden we ons al enkele decennia bezig met efficiënte magazijninrichting. We delen dus graag onze kennis met je als het op slimme of veilige oplossingen voor jouw magazijn aankomt! Lees ook onze andere blogs als je meer wilt weten over magazijninrichting; zowel op het gebied van efficiëntie als op het gebied van veiligheid hebben we een aantal handige tips voor je klaarstaan.

    Je magazijn slim inrichten
    Je magazijn veilig inrichten

    3) Moeten we investeren in een magazijn beheer systeem?

    Een belangrijk onderdeel van magazijn beheer is voorraadbeheer. Veel bedrijven houden de voorraad zelf bij, of werken met administratieve software die zich alleen bezighoudt met wat er in- en uit gaat in hun magazijn. Het kan echter zijn dat je dan tegen problemen aanloopt die je op zou kunnen lossen met een beter magazijn beheer systeem, ook wel een warehouse management systeem (wms) genoemd. Maar een warehouse management systeem kan in verhouding kostbaar zijn, en moet zijn geld dus wel waard zijn.

    Komen de volgende problemen jou bekend voor? Dan wordt het wellicht tijd voor een wms!

    • Kwijtgeraakte voorraad
    • Veel fouten bij de picking en verpakking
    • Ruimtetekort door inefficiënte plaatsing
    • Slechte personeelsplanning
    • Hoge arbeidskosten door overmatig veel handling

    Voordelen van een warehouse management systeem (wms)

    Het belangrijkste voordeel van een warehouse management systeem is dat je voortaan een magazijn beheer systeem hebt dat je voorraadbeheer voor je automatiseert. En het doet nog veel meer! Het wms zorgt ervoor dat je de ruimte in je magazijn optimaal benut, dat het inplannen van je personeel aansluit op de hoeveelheid werk die er ligt, en dat de handling zo soepel mogelijk verloopt.

    • Kleinere foutenmarge bij picking
    • Slimmer de ruimte benutten die je hebt
    • Het juiste personeel op je de juiste tijd en plaats
    • Efficiënte, veilige handling

    Als je in een middelgroot tot groot bedrijf een magazijn runt, is een wms dus eigenlijk een onmisbare investering in jouw magazijn beheer systeem. Wil jij overgaan op een (nieuw) warehouse management systeem? Vraag onze specialisten dan gerust eens om advies. We delen graag onze ervaringen en voorkeuren met je!

    Advies nodig over slim magazijn beheer?

    Je ziet: magazijn beheer is iets dat je aan een professional wilt overlaten. Iemand met verstand van logistiek en voorraadbeheer, oog voor de juiste materialen en ondersteuning, en hart voor de zaak. Zitten bij jullie de juiste professionals aan het roer, maar kunnen jullie desondanks wel wat advies gebruiken over jullie magazijn beheer systeem? Dan staat het team van Van der Veen Magazijnstellingen altijd voor je klaar.

    Neem gerust contact met ons op, dan nemen we jullie situatie graag eens met elkaar door en bekijken we samen waar er verbeteringen mogelijk zijn!

    Neem contact op